Få energi med superfoods och medicinalsvampar

av Anna Viresha
Livslust och värme

En glad och näringsrik kropp gör hela vårt varande glädje och en utstrålning på andra nivåer.  Och det vill du inte missa. 

Vad är superfood?

Det är ren livsenergi. Rent och har en kraftfull effekt. Vi kan kalla det mat med gnistrande högt näringsinnehåll. Ett överflöd av gåvor till kroppen. Dom är fulla av vitaminer, mineraler, antioxidanter, aminosyror och fettsyror som omega 3. 

Ett regelbundet intag av så kallade superfoods kan ha olika effekter. Och det vill jag dela med mig av nedan. Mina favoriter av alla dessa olika magiska pulver som vi idag har att välja på. Vissa skyddar din kropp på insidan, medan andra stärker och läker. 

En del superfoods ger effekt direkt. Det blir en kick och du kan känna dig mer vaken och allert. Eller känna ett lugn med mer livslust. 

Andra är mer långsiktiga för kroppen. Begreppet superfood, eller supermat som det heter på svenska, varierar en del. Vi har det överallt omkring oss dagligen. Rena och ekologiska råvaror är superfood; nötter, fröer, bär och frukt likaså. Man kan förklara det med att det är ren mat som kommer från naturen. Ren och lysande vital. Det vill jag tanka min kropp med. 

Känn in vilken som vibrerar för just dig och väcker en nyfikenhet till att testa. Det blir en spännande resa och din kropp kommer jubla av presenten du ger den.

Acai

Acai är ett litet bär som växer på Acaipalmer i Central- och Sydamerika. Träden kan bli upp till 20 meter höga. Dessa bär plockas för hand. Acaipulver används ofta för att höja näringsvärdet i allt från smoothies och Acai bowls till chiapuddingar och juicer. Du kan även välja att göra en ingefärashot med lite acai i. 

Egenskaper

Mest antioxidanter av all mat i värden.

Fullproppat med C vitamin & mineraler.

Hjälper matsmältningen att få ett lugnare förlopp. 

Järn, zink och viktiga mineraler. 

Fibrer som är fint för tarmen.

Innehåller  essentiella fetter som gör oss vackrare och därigenom får vi en antiage – effekt  och vi sprudlar inifrån och ut. Genom vår hy. 

Håller du på att bli förkyld? ACAI boosta dig. 

Lägg 1-2 teskedar i din smoothie eller morgon bowl

Baobab

Livets träd, savannens vattenkälla. Det är ett karaktärsträd på den afrikanska savannen. Baobab har ibland kallats för apbröd. Detta för att babianer tycker om att äta sig mätta på den näringsrika frukten. 

Baobabträden växer i Afrika och ser speciella ut med sina tjocka stammar och vackra trädkronor. Frukterna påminner om stora nötter eller kakaobönor. Frukterna plockas och äts som näringskälla av lokalbefolkningen, och en viss andel pressas till juice eller mals till pulver. Det pulvret som vi lyckligtvis får ta del av.

Egenskaper

Ökade energinivåer. Sägs lindra astma. Minskad trötthet & utmattning 

Stärkt immunförsvaret. Stödjer ett friskt hjärta. Hälsosamma blodsockernivåer

Ökad prestation. Förbättrad återhämtning från träning. Förbättra sömnsvårigheter

Främjer en frisk hud. Mildrar allergiska hudåkommor. Hjälpa till att reparera celler.

Antioxidanter och mineraler samt massor av c- vitamin.

Lindrar diareèr, magproblem som IBS. Innehåller både lösliga och olösliga fibrer. 

De lösliga fibrerna förser våra tarmbakterier med näring, så att de kan frodas och fortsätta motverka skadliga bakterier som gör oss sjuka. De olösliga fibrerna ser till att hålla magen igång, så att hela matsmältningssystemet fungerar utan problem

Detta pulver dricker jag periodvis. Brukar ta det på eftermiddagen för att få en liten boost och vakna till lite mer. Och för att veta att jag kommer f en god natts sömn. 

Bipollen

Bipollen är klumpar av hanfröer och nektar från de växter som blivit besökta av biet. Bipollen innehåller ett fantastiskt spektrum av näringsämnen

Hemligheten bakom bipollen är just att det innehåller en riktig cocktail av näringsämnen.

Ca 205 bioaktiva ämnen, 16 vitaminer, 27 mineraler, och 22 aminosyror.Koncentrationen av vitaminer är i många fall högre än i frukt och grönsaker. 

För den som äter dåligt, stressar mycket eller behöver återhämta sig, kan bipollen vara ett värdefullt tillskott.

Effekter

Ökad sexlust . Ger oss mer energi och kraft. 

Minskar rynkor. Ger ettt glansigare hår 

Innehåller mängder av protein & hela 22 viktiga aminosyror 

100 gram bipollen innehåller lika mkt protein som 1,5 kilo nötkött eller sju ägg. Bra vid träning och återhämtningsbehov. 

Även för de som är sjuka och har stort näringsbehov

Man vara försiktig om man är inne i en period av symtom från pollenallergi – Det finns många som helt kan bota lr i  lindra sin pollenallergi med bipollen, men då krävs att det intas redan innan symtomen kommer.

Strö lite korn på din morgon granola så har du en kraft full energi resten av dagen. 

Observera. Bipollen kan hos vissa ha en lätt laxerande effekt och ge upphov till allergiska reaktioner. Därför rekommenderas det att du börjar med en mindre dos (¼ tesked) . Känn in hur din kropp reagerar. Tag inte mer ön den dagliga dosen på 30 mg. 

Om du är extremt allergisk mot bistick kan detta livsmedel ge en anafylaktisk chock. Bipollen kan inledningsvis ge huvudvärk, illamående och hudirritation då det är ett mycket näringsintensivt livsmedel.

Chlorella – alg 

Chlorella är en liten, encellig mikroalg som lever i sötvattendrag över hela världen. Namnet chlorella är en sammanslagning av grekiskans ord för grön och latinets suffix för liten, ”chloros” respektive ”ella”. Chlorellan är nämligen knallgrön till färgen, något som beror på dess rika innehåll av det gröna färgämnet klorofyll. Klorofyll innehåller rikligt med antioxidanter som i vår kropp hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Här har du all näring som behövs för ett hälsosamt liv. Allt i detta gröna pulver med smak av gräs. Jämför du naturens gröna blad som får sin kraft av solljuset så är de bleka med Chlorella bredvid sig Chlorella är solljuset själv. Rakt ner i kroppen

Egenskaper

Proteinrik näringskälla som innehåller alla vitaminer, mineraler och aminosyror vi behöver samt omega 3 & 6

Skyddar mot strålning 

Skyddar från skadliga fria radikaler som skadar cellerna och kan ge upphov till cancer och andra sjukdomar

Detoxar ut gifter och slaggprodukter. Förstärker och stimulerar immunförsvaret

Avgiftar kroppen genom att avlägsna tungmetaller

Bistår tarmsystemet och förbättrar matsmältningsfunktionen

Underlättar läkningen av sår, magsår och skadade vävnader

Fördröjer åldrandet och främjar möjligheten till ett långt och hälsosamt liv

Förbättrar problem med blodsocker och balanserar upp. 

Eliminerar eller minskar dålig andedräkt. Förser hjärtvävnader med järn

Efter min morgon drink bestående av endast selleri så åker det ner en chlorella shot på 1-2 tsk. Skål för dagen. Du kan även blanda den i en god grön smoothie för en extra boost. 

Goji Bär – Glad Bär

Bäret som gör oss glada 

Gojibär är röda små russinliknande bär med mild söt smak. De växer på buske och plockas vanligtvis i Kina, där det länge använts som en del av deras hälsorutin. Man ansåg att goji kunde bota diverse smärre sjukdomar och bidrog till ett friskare liv. Komplett protein

Egenskaper

Hela bäret är sen en stor rikedom i en liten förpackning. 

Tre gånger mer järn än spenat och sex gånger mer betakaroten än morötter

Föryngringsbär som även ger kraft mot virus & bakterier.

Bra för immunförsvaret

Fullt av karoten vilket håller synen i bättre balans samt huden kan få en lätt solbrun ton.

Maxat med  c vitamin. vitaminerna A, B1, B2, B3, mineralerna fosfor, järn, zink, kalcium, kalium, krom, koppar, kalium, magnesium, mangan, selen, natrium.

23 spårämnen, adaptogener. Sänker blodtryck. Förbättrar sömnen.

Blöttlägg gärna över natten sen kan du mixa det i din morgon smoothie för att få ut maximalt av näringen i detta röda unika bär. Alternativ så strör jag på en näve på min knapriga och krispiga granola. 

Försiktighet: Gojibär bör inte ätas av personer som vet med sig att de är överkänsliga mot frukten eller andra produkter ifrån familjen Solanaceae (potatis, tomat, aubergine, chili m.fl. Överkonsumtion av torkade bär och fruktern kan ha laxerande effekt.

Hampa Protein

Hampa är det förmodligen många som känner igen då det här är en ört som har använts av människan i århundraden. Och även om en del säkerligen associerar nässelarten med förbjudna preparat så finns det alltså också hälsosamma produkter som kommer från den tack vare dess goda egenskaper.  I flera hundra år har människan nyttjat dess goda egenskaper och detta är faktiskt en av de första fiberplantorna man odlade för både livsmedel och medicinalt bruk. 

Egenskaper

Ett fullvärdigt protein. Nyttiga fettsyror med massa klorofyll

Innehåller en stor mängd aminosyror, fettsyror och en optimal mängd omega 3 och omega 6.

Har högsta innehåll av essentiella aminosyror av alla växter. Komplett protein som renar blodkärlen 

Mest E -vitamin & karoten . Fiberrika och har med sig alla essentiella aminosyror.

Jag brukar köpa hampa frön som jag strör över min dagliga sallad. Även pulver form kan vara gott att variera med i dina smoothies. 

Gurkmeja

Känner du dig trött och hängig under vinterhalvåret? Plågas du av återkommande förkylningar och influensor? Kanske märker du av det nordiska klimatets påfrestningar på huden? Då kan du ha stor nytta av ett extra tillskott av gurkmeja. Stjärnan i sammanhanget är det aktiva ämnet curcumin, som är en stark antioxidant med antiinflammatoriska egenskaper

Botar inflammatoriska åkommor med starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns

Rensar bort plack i hjärnan, kan förhindra Alzheimerz och förebygga tumörer

Förstärker effekten andra vitaminer. Minskar inflammationen på cellulär nivå.

Stärker och förbättrar matsmältningen samt stödjer hälsosam leverfunktion och detoxar. Är renande för blodet.

Ökar ledernas flexibilitet och minskar svullnaden hos människor med ledgångsreumatism.

Ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockernivån.

Det sänker det inflammations-relaterade kolesterolet LDL med 43 procent, men ökar det goda HDL Kolesterolet med 50 procent.Förhindrar övervikt genom att minska blodflödet till fettceller.

Gurkmeja innehåller curcumin som motverkar och reverserar (läker) bland annat cancer, artrit och Alzheimerz. Laboratorieförsök har visat hejda tillväxten av bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer. 

Lucuma

Lukuma är en gul-orange frukt av exotisk karaktär som påminner om en avokado till utseendet. Lukuma växer vilt på träden i Peru, Ecuador och Chile.

Hälsosamt alternativ till sötningsmedel ,smakar som kola. B vitaminer, järn och maxat med betakaroten 

Antiinflamatorisk effekt som är bra för matsmältningen. Främja hudens välmående. Bromsar hudens åldrande

Om du har diabetes eller problem med blodtrycket så är kosttillskottet extra bra. Sötman ligger på en låg glykemisk skala vilket gör det lämpligt.

Lucuma är perfekt sötning i bakverk eller smoothies. Testa dig fram för rätt balans. 

Maca

Maca är en planta men det är framförallt roten som växer underjorden som används som livsmedel. Roten har fått smeknamnet Peruansk ginseng för att den precis som ginseng tycks verka uppiggande på oss människor

Effekter

Helande effekt med energi och en jordande känsla

Motverkar symtom vid klimakteriet ,används för att hjälpa kvinnor i klimakteriet eftersom den har en mineraliserande och vitaliserande effekt

Ökar den sexuella lusten naturligt – naturens viagra. Bra mot värmevallningar  ,motverkar benskörhet, ökar hjärnkapaciteten

Motverkar lågt blodtryck så att anemi motverkas och kroppen stärks. 

Den innehåller dessutom jod som reglerar sköldkörteln, samt zink som hjälper immunförsvaret. Roten är ett perfekt komplement vid trötthet, minnesförlust, stress och den förbättrar också den fysiska uthålligheten.

Ökar östrogen vilket man bör tänka på vid hormonell cancer med östrogendominans 

Gravida och ammande bör undvika maca

Idag dricker jag inte maca pga östrogenpåslaget. Men då jag drack detta så var det en stor hjälp i min vardag för att få ett klarare tänk. Även min lust höjdes otroligt mycket. Nästan jobbigt mycket. Ja det kan jag bjuda på för det är verkligen en riktig lusthöjare. Även min energi nivå höjdes otroligt mycket samtidigt som jag kände mig mer jordad. 

Matcha

Kort beskrivet är matcha ett koncentrat av grönt te. De näringssprängda tebladen har malts ner till ett fint puder, som blandas ut i varmt vatten. Till skillnad från det traditionella tillvägagångssättet, då man bara dricker själva tevattnet, får man alltså här i sig tebladen i sin helhet. Och därmed också mer av dess påstådda nyttigheter. Vispas för en skummig effekt eller gör en matchalatte . 

Effekter

Bäst effekt av pulverformen som kan vispas eller göra en god matcha latte på med varm mandelmjylk.

Bevarar din inre balans. Fullproppad med antioxidanter och näringsämnen. Ökar ämnesomsättningen

Avgiftar kroppen naturligt. Stressreducerande. 137 ggr mer antioxidanter än i vanligt grönt te. Lugnar sinnet. Uppiggande. Stärker immunförsvaret. Är rik på fibrer, klorofyll och vitaminer. Förbättrar koncentrationsförmågan

Tillhandahåller vitamin C, selen, krom, zink och magnesium

Stabiliserar kolesterol- och blodsockernivån i kroppen

Det låter motsägelsefullt att man kan bli pigg med koffein från matcha och sedan komma i lugn och ro. Men förklaringen är ämnet L-theanin, en aminosyra som tränger igenom blod-hjärnbarken för att bidra till att du känner dig avslappnad och lugn, med en känsla av ett bättre välbefinnande. Så koffeinet gör dig pigg och L-theanin ger lugn. Tack vare det blir kroppen mer tålig mot stress, eftersom man lättare kan hålla kvar lugnet, hitta fokus och koncentration. En fantastisk balans från ett nyttigt grönt pulver.

Raw Cacao

Raw kakao (även kallas Rå kakao) har inga tillsatser och har inte heller hettats upp över 42 grader vilken gör att den bibehåller sina näringsämnen till skillnad från bearbetat kakao. … Raw kakao luktar mycket starkare samt har en bittrare smak än raffinerad kakao

Rå kakao rostas runt 40 °C vilket gör att alla näringsämnena bibehålls. Kakaobönorna fermenteras, soltorkas, krossas till nibs och mals sedan till en pasta. 

Därefter kallpressar man bort kakaosmöret och kvar blir det otroligt näringsrika kakaopulvret!

Massa antioxidanter,bra fetter, protein, järn. Massor med magnesium, krom, fosfor och svavel

Visat sig vara bra mot högt blodtryck och främja blodflödet.  Bra för både matsmältning och immunförsvar. 

Sägs motverka  cancer. Håller dun hur ung och spänstig. Balanserar hormonsvängar

Skyddar mot solen och kan ha en skyddande effekt mot de skadliga UV-strålarna som orsakar hudcancer.

Det sägs även att rå kakao gör en lycklig. Bara det argumentet gör mig lycklig! ♥ Uppiggande energiboost. Motverkar hjärt och kärlsjukdomar

Innehåller aminosyran tryptofan som ökar hjärnans produktion av serotonin och dopamin vilka är stämningshöjande och påverkar vårt humör positivt. Den innehåller även aminosyran fenylalanin som kan ombildas till det så kallade kärlekshormonet vilket stimulerar nervsystemet och utlöser endorfiner. Detta ökar då lust och kärleks känslan i din kropp. 

1 msk kakao om dagen är en bra dos för att få dessa magiska effekter i din kropp. Baka och frossa i raw kakao. Öka ditt välbefinnande med raw kakao. 

Spirulina

Spirulina är en typ av ätbar blågrön mikroalg som växer i både sötvatten och saltvatten. Syskon med Chlorellan 

Näringsrik alg – Upppigande och stärkande. Kolesterolsänkande effekt som förebygger hjärt-kärlsjukdomar

Antioxidant effekt som bromsar åldrandet. Detoxar. Antibiotiska, bakteriehämmande ämnen som stärker kroppens immunsystem. Har mkt järn & krom, som gör insulinet effektivare

Blanda i en grön smoothie eller ta en shoot med vatten och lite citron. 

Vetegräs

Vetegräs likar gräset vi har i trädgården, med långa och smala gröna strån. Vetegräs innehåller inget gluten, trots att det kanske låter så och kan därför ätas av glutenintoleranta.

Vetegräs är mycket näringsrikt och utmärker sig främst för sitt rika innehåll av klorofyll, fiber och basbildande mineraler. Klorofyll är det ämne som färgar gräset grönt och fungerar ungefär som växternas hemoglobin. Klorofyll är även rikt på antioxidanter. Renar och bygger upp blodet och kroppen. Bromsar åldrandet

Den mest renande av alla. Börja i liten dos

Fungerar som ett tvättmedel för kroppen och tar bort dålig andedräkt eller annan oönskad kroppslukt.

Det sänker ett högt blodtryck, ökar cirkulationen i kapillärerna och är bra mot alla möjliga blodåkommor.

Det hjälper även matsmältningen om man låter vetegrässhot ingå i måltiden.

Väldigt rik på syre vilket gör att vi tänker klarare & ger en energi kick

Stabiliserar också blodsockernivåerna och är bra för diabetiker. Ökar fertilitet. Håller grå hår borta 

Genom att dricka vetegräsjuice varje dag kan man känna hur styrkan och uthålligheten ökar. Immunförsvaret får en riktigt boost och man känner hälsan och spiritualiteten växa och får en holistisk känsla av välmående. Man känner sig som en superhjälte, helt enkelt!

Vetegräs shoot är mitt starka tips på denna kraftfulla superfood. Ta det försiktigt i början då den är väldigt utrensande och kraftfull. 

Medicinal svampar- Adaptogener

Hjälper kroppen att anpassa sig till påfrestningar av olika slag såsom värme, kyla, ansträngning, trauma, sömnbrist, toxisk exponering, strålning, infektion lr psykisk stress) Alla svampar bör drickas i varmvatten. Gör det till en helig stund. Njut av koppen som skall vara max 70 grader och känn in hur effekterna börjar spridas inom din kropp och själ. 

Reishi

Ökar Livskvalité och välbefinnande med ett större varande. Balanserar blodsockret

Minskar stress och är jordande

Immunboost

Förbättrar lymfocytfunktionen vilket hjälper mot infektioner & cancer 

Minskar Fatique, som är vanligt efter bröstcancer , depression ,huvudvärk & irritation 

Minskar kolesterolvärdet & öka bra HDL kolesterol 

Ta inte reishi om du är : Gravid, ammar, har lågt blodtryck, ska opereras eller har blodsjukdom.

Ashwaganda

Indisk ginseng mot trötthet- fysisk och mental svaghet 

Gör dig stark som en häst – både mentalt och fysiskt – 

Bygger muskelmassa

Minskar oro & hormonell obalans

Förbättrar dåligt minne

Ökar  sexuell lust och fertilitet . Motverkar övervikt

Schisandra

Innehåller antioxidanten glutation som bl.a. hjälper kroppen att återhämta sig efter fysisk aktivitet

Stimulerande effekt på centrala nervsystemet

Förbättra funktionen hos hjärta och kärl

Skydd mot värmechock, förfrysning, tungmetall-förgiftning, strålning, höghöjdsproblem

Chaga

För ett kraftfullt immunförsvar 

Lindra matsmältningsproblem, tuberkulos och diabetes

Ökar energinivån och boostar hjärnan & lever 

Högsta halten av antioxidanter av alla medicinalsvampar

Minskar stress , sjukdomar och inflammationer. Stödjer blodtrycket 

Dunderkur för immunsystemet och i både förebyggande och läkande syfte mot flera sjukdomar och cancertyper

Cordyceps CS-4

Avlastar trötthet och främjar generellt välbefinnande och övergripande hälsa.

Stödjer binjurarna mot fysisk och psykisk stress

Snabbare återhämtning efter träning

Ökar energi och uthållighet. Förbättrar vitalitet och ökar uthållighet.

Stärker immunförsvaret.

Lösgör kronisk hosta och stöder andningsorganen.

Reglerar njurfunktionen och kompletterar den vitala väsen.

Inlägg du kanske gillar

Lämna en kommentar

* Genom att lämna en kommentar samtycker du också till att vi lagrar och publicerar den data du anger. Den som är ansvarig för behandling av uppgifterna är Anna Viresha Malm. Du har rätt att få registrerade personuppgifter utlämnade när du ber om dem, eller på begäran ändra felaktiga eller ofullständiga uppgifter. Du kan alltid dra tillbaka ditt samtycke och det gör du genom att kontakta mig för att bli borttagen ur databasen.